Sažetak aktivnosti u proteklom razdoblju

 

SINJ – Nastavljen je rad na učlanjenju novih članova u svrhu pomoći njihovom uključivanju u život zajednice, pomoći pri rješavanju njihovih socijalnih i zdravstvenih potreba te ostvarivanja prava osoba sa tjelesnim invaliditetom. UO UTIS-a je na svakoj svojoj sjednici analizirao zahtjeve za prijam novih članova u udrugu i donosio odluke u skladu sa statutom udruge.

Udruga je i u ovom razdoblju osigurala svakodnevnu dostupnost svojim članovima radom u prostorijama udruge. Veliku pomoć i doprinos radu udruge osobnim doprinosom i prijegornim radom dao je novi tajnik udruge, i sam član udruge i osoba sa tjelesnim invaliditetom Petar Norac Kevo.

Tijekom veljače udruga je obavila sve pripreme za projekt „OSOBNI ASISTENT“ te su Petar Norac Kevo kao voditelj projekta i Ivica Efendić, član UO UTIS-a pohađali edukaciju za navedeni projekt tijekom veljače. Po objavljenom natječaju Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti projekt je dovršen, i kandidiran te službeno prihvaćen 21.06. 2010. god. Educirani asistenti prihvatili su svoju ulogu za 4 naša 100% invalida i tako je jedan značajan projekt od velike važnosti za našu udrugu, ali i grad Sinj zaživio od 01.srpnja 2010. god. Naši članovi sa najtežim stupnjem invalidnosti, kao i njihove obitelji dobili su potrebnu pomoć, a četiri nezaposlena člana naše zajednice posao.

Nastavljen je intenzivan rad sa članovima: edukacija, savjetovanje, pomoć u rješavanju problema, brojne kućne posjete u cilju upoznavanja stvarnih problema naših članova i njihovih obitelji te pružanja pomoći i podrške u rješavanju istih.

Udruga se intenzivno uključila u program zapošljavanja osoba sa invaliditetom te su 4 naša člana zaposlena u sklopu gradskog projekta zapošljavanja,a udruga je dobila zaposlenicu na 6 mjeseci kroz projekt zapošljavanja pri HZZ-u za poslove njegovateljice i za kućne posjete našim članovima.

Članovi UO-a udruge sudjelovali su u brojnim aktivnostima i skupovima vezanim za probleme osoba sa invaliditetom :

23.05.2010. – Radmanove mlinice – druženje u organizaciji udruge Agape iz Omiša na temu: “Narodnim običajima protiv prepreka“
18.06.2010.- Okrugli stol u gradskoj vijećnici grada Sinja na temu: priprema novog LPZ 3 projekta
04.08.2010.god. – Otvaranje planinarske staze za osobe sa invaliditetom u organizaciji udruge Agape iz Omiša. Projekt je nazvan „Neki novi vidici“.
Uruga je promovirala zakladu Kap za slap na nogometnim turnirima za dječake u Čaporicama (lipanj,2010.god.) i Glavicama (srpanj,2010.god.) kako bi se ukazalo na osobe sa invaliditetom
Tajnik Udruge Petar Norac Kevo je medijski dosta radio na promociji zaklade Kap za slap i Mreži udruga osoba sa invaliditetom Dalmacije, a jako je puno napravio za projekt zaklade VINO ZAJEDNO, koji još traje.