ZADAR – 8. Međunarodni stručni skup

 

Pod pokroviteljstvom ministra rada i mirovinskog sustava RH, Miranda Mrsića i ministra rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača Republike Austrije, Rudolfa Hundstorfera u Zadru je održan je 8. Međunarodni stručni skup na temu „Zahtjevi i potrebe tržišta rada kao izazov za osobe s invaliditetom“.

Kao predstavnici UTIS-a, stručnom skupu su nazočili predsjednik Vojislav Barać i član upravnog odbora Tihomir Runje.

U organizaciji udruge Osvit i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom 10. i 11. svibnja 2012. u Zadru u hotelu Adriana održan je osmi Međunarodni stručni skup. Ovogodišnjem Skupu nazočio je rekordan broj sudionika, njih preko 150, a posebno treba istaknuti dolazak 17 sudionika i Republike Austrije iz BBRZ-a.

Tatjana Dalić, zamjenica ministra rada i mirovinskog sustava RH naglasila je kako Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Dodala je kako su najveće pogreške bile što nije bio cilj vidjeti što osoba s invaliditetom može postići, već što ne može temeljem čega se dosad ostvarivalo pravo na mirovinu. Ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i predsjednik Organizacijskog odbora skupa, Ante Vučić, rekao je kako se na Skupu raspravljalo ne samo o zapošljavanju osoba s invaliditetom, već i o održavanju zapošljavanja. Istaknuo je kako je u Hrvatskoj kriza zapošljavanja, no da je razumijevanjem Vlade i resornog ministarstva te Zavoda za zapošljavanje i Fonda porastao broj zaposlenih osoba s invaliditetom.