Narodnim običajima preko prepreka

 

Narodnim običajima preko prepreka naziv je tradicionalne priredbe što je jučer, u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom ‘Agape’, održana u omiškom izletištu Radmanove mlinice. Skupu je nazočilo 220 sudionika iz cijele Hrvatske uključujući sedam članova naše udruge UTIS. Ovo je treća godina zaredom našeg sudjelovanja navedenoj priredbi u Omišu.

Nazočnima se obratila i predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Jozefina Kranjčec, istaknuvši kako će učiniti sve da, usprkos općoj besparici, i Savez pomogne u organizaciji priredbe koja je s vremenom izrasla u nezaobilazno nacionalno okupljalište osoba s invaliditetom.

– Do sada sam samo slušala o ovome što vi u Omišu radite, a sada sam se na licu mjesta uvjerila u čudo koje stvarate u kanjonu rijeke Cetine. Čudo koje će potrajati jer novca možda i nemamo, ali imamo srce i volju da ustrajemo – istaknula je Kranjčec praćena ovacijama nazočnih koji su s nestrpljenjem čekali da probaju soparnik koji je nastajao doslovno pred njihovim očima.

Skup su pohodili i omiški gradonačelnik Ivan Škaričić te načelnik općine Šestanovac Pave Čikeš, a program su pjesmom i plesom začinili članovi Kulturno-umjetničkog društva ‘Omiš’. Posebno zanimanje izazvali su omiški gusari koji su do Radmanovih mlinica doplovili praćeni pucnjevima iz kubura.

Većina okupljenih u petak je pak sudjelovala u programu ‘Neki novi vidici’, odnosno u obilasku planinarske staze prilagođene osobama s invaliditetom što su je vrijedni članovi Udruge ‘Agape’ uredili na usponu od Truša do Stomorice.