Petak, 26 travnja, 2024
Novosti

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

 

U organizaciji Udruge tjelesnih invalida grada Sinja danas je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. U okviru obilježavanja upriličen je domjenak i prigodno druženje članova UTIS-a i njihovih gostiju.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 1992. godine, završetkom Dekade osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda, proglasila je Generalna skupština. Republika Hrvatska je 30. ožujka 2007. godine u sjedištu UN-a u New Yorku potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol uz Konvenciju te je 1. lipnja 2007. godine donijela Zakon o potvrđivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativnog protokola uz Konvenciju. Time je Hrvatska bila 4. zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju, a 2. zemlja u Europi te jedina od zemalja izvan Europske unije.

Predsjednik Udruge tjelesnih invalida grada Sinja Vojo Barać istaknuo je kako naše društvo još uvijek nije dovoljno svjesno problema i potreba osoba s invaliditetom. Stoga su organizirali današnje druženje, i sve ostale aktivnosti, kako bi ljudima dali do znanja da je osobama s invaliditetom dovoljan i mali znak pažnje, lijepa riječ, kako bi se osjećali bolje.

Mi tu imamo djecu s posebnim potrebama, vidjeli ste kako su zadovoljna i vesela, kako fino pjevaju. Njima je dovoljna jedna lijepa riječ, znak pažnje i poštovanja. Na tome trebamo raditi, da ukažemo svima onima koji imaju nekakve predrasude, da su to ljudi kao i svi drugi, sa svojim potrebama i poteškoćama. Treba im samo nešto malo da bi normalno funkcionirali.

, naglasio je Barać.

Obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ispred Grada Sinja nazočili su zamjenici gradonačelnika Kristina Križanac i Zlatko Ugrin.

Grad Sinj svake godine financira UTIS i podupire ih u svim aktivnostima. Mislim da je ovo jedna od najaktivnijih udruga, tijekom cijele godine imaju razne aktivnosti i Grad Sinj će im uvijek pružati potporu.

, istaknula je sinjska dogradonačelnica Kristina Križanac.