Četvrtak, 18 travnja, 2024
Novosti

“Moje svjetlo za moj Vukovar”

 

U četvrtak na našem sinjskom Trgu dr. Franje Tuđmana se organizira paljenje svijeća u spomen na dan pada Vukovara.

Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj iz Metkovića već petu godinu za redom organizira paljenje svijeća diljem gradova, a sve u spomen na dan Vukovara. Paljenje svijeća će se ove godine održati 18. studenog u 30 gradova u pet županija i to: Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko–dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko- senjskoj i Šibensko–kninskoj, a u sklopu projekta “Moje svjetlo za moj Vukovar”.

UOSI Prijatelj organizira izradu svijeća koje se nakon toga distribuiraju iz radionice u kojoj su zaposlene osobe s invaliditetom, te se one prodaju, a sav prihod uplaćuje se gradu Vukovaru (prošle godine je sakupljeno 75500 kuna koje su uplaćene Vukovaru za osnovce kojima je potreban asistent u nastavi). Ove će se godine distribuirati 1700 svijeća u 30 gradova koje će 18. studenog zapaliti osnovnoškolci i srednjoškolci, a novac prikupljen prodajom svijeća bi putem zaklade “Kap za slap” uručili potrebitima sa područja grada Vukovara i općine Škabrnja, a koje bi odredili u dogovoru sa gradskom, odnosno općinskom vlasti.

Cilj ovog projekta je da svijeće koje će se paliti pošalju jednu konkretnu poruku zajedništva građanima Hrvatske, te pokažu da samo jedno malo upaljeno svijetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve one koji su ostavili svoje živote da bi nama danas bilo bolje, za Vukovar koji je dao sebe za slobodu Hrvatske, za svako dijete kojem je ukradeno djetinjstvo i za svaku majku koja je izgubila dijete, za jedno veliko HVALA gradu heroja.

Ovaj plamen, plamen koji raspiruje sjećanje polako, ali sigurno širi se LIJEPOM NAŠOM. Projekt “Moje svjetlo za moj Vukovar” financiralo je Ministarstvo obotelji, branitelja i međugeneracijakse solidarnosti, a odrađuje se uz pomoć Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije. Paljenje svijeća u gradu Sinju će biti 18.11.2010. god. u 17 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana, pa se ovim putem pozivaju svi građani da nazoče tom znakovitom događaju.