Francuzi lete iznad Sinja u humanitarne svrhe

 

Francuska udruga ‘Građani neba’ iz Toulousea danas je u Sinju. Udruga broji 25 ljudi koji su nakon Zagreba odlučili pružiti nezaboravno iskustvo sportskih letova i Sinjanima.

Radi se o plemenitoj akciji u koju su uključeni Udruga tjelesnih invalida grada Sinja, štićenici Centra za odgoj i obrazovanje ‘Juraj Bonaći’ Sinj i djeca koja uče francuski jezik.

Naime, tu se događa druga etapa turneje koja je počela u Zagrebu koju provode ‘Građani neba’ , udruga iz Francuske. Nakon Zagreba stigli su u Sinj kako bi poklonili sportske letove osobama s invalidnitetom i lokalnoj zajednici. Okupili smo korisnike iz udruga s lokalnog područja koji su bili zainteresirani za ovu akciju. – kaže Kristina Dujmović, stručna suradnica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida.

Predsjednik udruge UTIS Vojo Barać darovao je gostima iz Francuske sliku s motivima Alke, a prigodnim riječima pozdravio ih je i Zlatko Ugrin, dogradonačelnik grad Sinja, koji je pohvalio humanost ovakvog događaja te naglasio da grad daje punu podršku ovom i svim sličnim događanjima izrazivši jedino žaljenje zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Veliku ulogu odigrao je i AK Sinj koji je ustupio svoje avione za ovu priliku i stavio se na potpuno raspolaganje Francuzima.

Na upit o mogućnosti jednog ovakvog programa u Sinju bez razmišljanja smo se uključili sa svojim resursima, aerodromom i pojedinačnim angažmanom oko organizacije ovakvog događaja. Zasigurno je vrijedno spomena da se ovom manifestacijom invalidne osobe sa zdravstvenim problemima, otežanim kretanjem približe jednoj sportskoj grani koja zahtjeva izuzetne fiziče i psihičke sposobnosti. – kaže Joško Jagnjić, tajnik AK Sinj.