Paraolimpijski školski dan u Sinju

 

U Sinju je 17.05.2016. godine, u organizaciji Paraolimpijskog odbora Hrvatske, Športskog saveza invalida grada Splita i Športske zajednice grada Sinja, održan Paraolimpijski školski dan pod motom ‘Tko se igra, taj se voli’.

Otvaranje se održalo u Školskoj sportskoj dvorani, prilikom kojeg su okupljene pozdravili gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i Mijo Bakić, predsjednik Športskog saveza invalida grada Splita.

Nakon uvodnog dijela, voditelji projekta Zrinka Mužinić Bikić, Hrvoje Kujundžić i Stipe Perić uputili su učenike prema aktivnostima čiji je glavni cilj senzibilizirati ih i upoznati s paraolimpijskim pokretom.

Gotovo 1.000 učenika osnovnih škola Ivana Lovrića Sinj, s područnim školama Glavice i Radošić; Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski s područnim školama Bajagić, Gala i Gljev te OŠ Stjepan Radić, Tijarica u grupama su, tijekom čitavog dana, sudjelovali u teorijskom i praktičnom dijelu projekta.

U teorijskom dijelu, koji se odvijao u kino dvorani, uz vodstvo Joška Elezovića, svoje životne priče su pričali neki od najuspješnijih sportaša s invaliditetom u Hrvatskoj i svijetu. Učenici su tako upoznali i imali priliku zaigrati s atletičarima Perom Sunarom i Svenom Maretićem, reprezentativkom u sjedećoj odbojci Romanom Bulj, svjetskim prvakom u parataekwondou Lukom Bakovićem, paraolimpijcem u plivanju Dinom Sinovčićem, paraolimpijkom u Judu, europskom brončanom Lucijom Brešković te europskom viceprvakinjom i najboljom paraolimpijkom starog kontinenta Anđelom Mužinić, stolnotenisačicom.

U praktičnom dijelu, koji se održavao u školskoj dvorani, učenici su imali priliku isprobati niz rekvizita kojima se služe osobe s invaliditetom. Dvorana je bila podijeljena na 6 stanica na kojima su sva djeca zaigrala nogomet s povezom preko očiju, pucala na koš iz invalidskih kolica, igrali sjedeću odbojku, stolni tenis sa štakama i invalidskim kolicima… Uz pomoć vrijednih volontera Torcida kluba Sinj i Kineziološkog fakulteta iz Splita, sve je teklo kao sat. Učenici su jedva čekali isprobati svaku iduću stanicu, iako su poslije imali primjedbu da bi voljeli da je trajalo duže.

Završetak programa je označila revijalna utakmica sjedeće odbojke između nekoliko učenika koji su se pridružili ekipi kluba OKI iz Splita i volontera kluba Torcida pojačanih nastavnikom Modrićem i obnašateljicom dužnosti gradonačelnice, Kristinom Križanac. Iako tijesno, pobjednici utakmice su bili odbojkaši OKI-a.

Na ovaj način, iz prve ruke i kroz živo iskustvo, učenici su svoj život obogatili i spoznali što to znači biti osoba s invaliditetom.