Edukacije – “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom”

 

Odrađene su dvije faze edukacija za osobne asistente i njihove korisnike s kojima su 31. ožujka 2017. godine potpisani Ugovori, a čije je financiranje osigurano putem otvorenog javnog poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.

U prostorijama Udruge tjelesnih invalida Sinj 31. ožujka 2017. godine održalo se potpisivanje Ugovora s osobnim asistentima i korisnicima usluge osobne asistencije, potpisani su Ugovori s 12 osobnih asistenata čije je financiranje osigurano putem otvorenog javnog poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” Europskog socijalnog fonda Operativni program, “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020”. Istog dana prvu fazu edukacija proveo je predsjednik UTIS-a Vojislav Barać u svrhu upoznavanja osobnih asistenata i njihovih korisnika s voditeljem projekta i koordinatorom osobnih asistenata te osnovnim pravilima pružanja usluge osobne asistencije(etički kodeks, ispunjavanje tablice radnih sati itd.).

Drugu fazu edukacija Vojislav Barać je proveo 26. travnja 2017., također u prostoru UTIS-a gdje su bili prisutni osobni asistenti zaposleni putem projekta, njihovi korisnici odnosno skrbnici te voditelj projekta i koordinator osobnih asistenata. Jednodnevna edukacija je održana u obliku prezentacije te odgovaranja na pitanja osobnih asistenata i njihovih korisnika u svrhu kvalitetnijeg pružanja usluga osobne asistencije.

Projektom je osigurana usluga osobne asistencije za 12 osoba s težim stupnjem invaliditeta, kao i osobama s intelektualnim teškoćama u dobi od 18-65 godina prema vještačenju Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije. Osiguravanjem usluge osobne asistencije ostvaruje se Opći cilj javnog poziva. Očekivani ciljevi i rezultati projekta su povećanje socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života osobama s najtežim stupnjem invaliditeta i osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima. Projektom se pridonosi razvoju socijalnih usluga u zajednici, sprječavanju institucionalizacije korisnika usluge kroz pružanje usluge osobne asistencije, a pridonijet će i zapošljavanju osoba u nepovoljnom položaju. Usluga osobne asistencije će se pružati po svakom korisniku za pola ukupnog mjesečnog fonda sati.

 

VIŠE INFORMACIJA O PROJEKTU

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge tjelesnih invalida Sinj – UTIS.