Četvrtak, 18 travnja, 2024

Osobni asistent – FAZA 2

Putem otvorenog javnog poziva “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2” (UP.02.2.2.09), Udruzi tjelesnih invalida Sinj odobren je projekt pod nazivom  “Osobni asistent – FAZA 2”.

Riječ je o trogodišnjem programu udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2021. godine. Projektom se utječe na jačanje socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge osobne asistencije. Projekt će omogućiti zapošljavanje osobnih asistenata u periodu od 24 mjeseca – jedan asistent po korisniku, koji će svojim radom donijeti pozitivne pomake kućanstvima, krajnjim korisnicima i ujedno lokalnoj zajednici.

Ciljna skupina projekta su odrasle osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima, a žive na području Grada Sinja i okolice. Ukupno trajanje projekta je 29 mjeseci.

 

21 KORISNIK – 21 OSOBNI ASISTENT

 

Kodni broj: UP.02.2.2.09.0035

Razdoblje provedbe: 30.11.2018.-30.04.2021.

Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU: 2.481.768,00 HRK, a Europski socijalni fond u cijelosti financira projekt. 

Provedbeno tijelo razine 1: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Provedbeno tijelo razine 2: Hrvatski zavod za zapošljavanje

Kontakt osobe za više informacija:
Vojislav Barać: 095 900 3977
Dragica Bešljić: 095 393 8088
Tadija Delija: 095 940 3497

 

24 MJESECA PRUŽANJA USLUGE

 


PROJEKTNE AKTIVNOSTI


 

03. prosinca 2018.

U Hotelu The Westin u Zagrebu svečano je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom te održana dodjela ugovora u okviru Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine) i Poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“.

Ovom prigodom predstavnicima udruga uručeni su ugovori o pružanju usluge asistencije, usluge tumača znakovnog jezika i usluge videćeg pratitelja osobama s invaliditetom koji se financiraju iz sredstava prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna te pružanju usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda.

Svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i dodjeli ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić, ministar zdravstva, g. Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, g. Ante Lončar, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gđa Anka Slonjšak, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, g. Zorislav Bobuš, predsjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, gđa Marija Pletikosa, članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom te državni tajnici i pomoćnici resornih ministarstava. Kao predstavnik Udruge tjelesnih invalida Sinj, svečanosti potpisivanja ugovora nazočio je predsjednik Vojislav Barać te potpisao ugovor o dodjeli sredstava u iznosu od 2.481.768,00 kn kojima će se osigurati 21 osobni asistent za osobe s invaliditetom u trajanju od 24 mjeseca.

Ugovore su predstavnicima udruga uručili ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić, ministar zdravstva, g. Milan Kujundžić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, g. Ante Lončar.

Svečanost su svojom priredbom razveselili i korisnici Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Split.

 


 

Prosinac 2018. – odrađene su dvije jednodnevne edukacije za osobne asistente i njihove korisnike s kojima su ranije potpisani potpisani Ugovori o radu.

Edukaciju je proveo predsjednik Vojislav Barać u prostoru UTIS-a gdje su bili prisutni osobni asistenti zaposleni putem projekta, njihovi korisnici odnosno skrbnici te voditelj projekta i koordinator osobnih asistenata. Jednodnevne edukacije su održane u obliku prezentacije te odgovaranja na pitanja osobnih asistenata i njihovih korisnika u svrhu kvalitetnijeg pružanja usluga osobne asistencije. Svrha edukacije je unaprjeđenje kvalitete usluge osobne asistencije, poput unaprjeđenja znanja i vještina za rad s osobama sa specifičnom vrstom invaliditeta, uvod u osobnu asistenciju, aktivna podrška za osobe s invaliditetom, komunikacijske vještine, rješavanje sukoba, problemi i izazovi s kojima se susreću osobe s invaliditetom i slično.

 


 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge tjelesnih invalida Sinj – UTIS.