Pomoć u kući za starije i nemoćne

 

U lipnju 2014. godine UTIS-u je odobren trogodišnji program pod nazivom “Pomoć u kući” od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. Program je prijavljen u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u Sinju. Putem ovog programa zaposlene su 3 osobe na nepuno radno vrijeme za pružanje usluga pomoći u kući, a planirano je godišnje obuhvatiti najmanje 12 korisnika kojima bi se osigurala usluga pomoći u kući. Prioritet su osobe s najtežim stupnjem invaliditeta odnosno stariji i nemoćni.

Budući da je prioritetno područje programa „Usluge i aktivnosti koje pridonose prevenciji institucionalizacije odraslih osoba s invaliditetom i većoj kvaliteti života osoba s invaliditetom: Pomoći u kući osobama s težim stupnjem invaliditeta“, smatramo da smo ovim programom pridonijeli ostvarenju istog. Program pružanja pomoći u kući kao primarni cilj ima pružanje usluge u zajednici, osobi se omogućava dobivanje usluga samozbrinjavanja i potpore u aktivnostima svakodnevnog života što neposredno dovodi do sprječavanja institucionalizacije jer osobe s najtežim invalidtetom mogu ostati živjeti u svom prirodnom okruženju, a da članovi obitelji ili oni koji skrbe imaju potporu u vrijeme kad oni nisu u mogućnosti biti prisutni.

Uslugom pomoći u kući sami korisnici se osjećaju puno ugodnije, a članovi njihovih obitelji su iskazali zahvalnost osobama koje vrše pomoć u kući i Udruzi koja ih je angažirala jer njihovi najbliži ostaju živjeti u svom prirodnom okruženju, a da članovi obitelji ili oni koji skrbe imaju potporu u vrijeme kad oni nisu u mogućnosti biti prisutni.

Ovim programom je omogućeno uz uslugu pomoći u kući i zapošljavanje teže zapošljivih osoba koje za svoj rad na terenu imaju sve pohvale korisnika.

 


 

Nakon uspješne provedbe trogodišnjeg programa(2014.-2017.), 17.07.2017. godine UTIS-u je odobren novi trogodišnji program pod nazivom “Pomoć u kući” od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Program je prijavljen u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb u Sinju, a suradnik na programu je Hrvatski zavod za zapošljavanje Sinj. Predsjednike UTIS-a Vojislav Barać, kao ovlaštena osoba prisustvovao je svečanom potpisivanju Ugovora o dodjeli financijskih sredstava programu za provedbu prve godine trogodišnjih programa „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ (za razdoblje od 2017. do 2020. godine).

 

 


OSTVARENI REZULTATI

 

– suradnja s lokalnim ispostavama Centra za socijalnu skrb i HZZ-a

– uredno podneseni izvještaji o radu kućnih pomoćnica

– odrađena terenska kontrola i razgovori voditeljice programa s potencijalnim korisnicima, potpisana suglasnost

– u suradnji s jednim od partnera – Centrom za socijalnu skrb u Sinju, njihovim stručnim kadrom i opširnom bazom podataka o osobama koje spadaju u kategoriju osoba s težim stupnjem invaliditeta odnosno starijih i nemoćnih osoba izdvojeni i odabrani korisnika usluga

– poboljšana kvaliteta života u zajednici osobama s najtežim oblikom invaliditeta odnosno starijim i nemoćnim

– postignuta veća količina samoodređenja i osjećaja sigurnosti kod korisnika usluge

– ostvarena značajna uloga u procesu deinstitucionalizacije

– pružene usluge socijalnog karaktera u zajednici, usluge samozbrinjavanja i potpore u aktivnostima svakodnevnog života starijih i nemoćnih osoba

– korištene usluge prijevoza kombi vozilom od strane korisnika usluga pomoći u kući i ostalih članova(osoba s invaliditetom)

– smanjen utjecaj negativnih trendova na tržištu rada, zaposlene teže zapošljive nezaposlene osobe