Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Dodir dobrote – 4. Oscar humanosti

 

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije preko svoje zaklade Kap za slap 15. prosinca 2010. godine je u velikoj plesnoj dvorani Grand Dalmacija hotela Le Meridien Lav po četvrti put organizirala svečanu dodjelu priznanja Dodir dobrote, tzv. Oscar humanosti.

Svečanom dodjelom statua Oscar humanosti i ove se godine odalo priznanje osobama i tvrtkama koje su prema podacima dostavljenim zakladi KAP ZA SLAP, pokazali iznimnu kvalitetu svog humanitarnog djelovanja u proteklih godinu dana.

I ovogodišnja ceremonija dodjele bila je izniman doživljaj za sve prisutne, za što se posebno može zahvaliti nesebičnoj potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te visokom pokroviteljstvu Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića i Predsjednice Vlade gđe. Jadranke Kosor.

Brojni poznati uzvanici među kojima su bili predstavnici grada Splita, Županije te osobe iz javnog i poslovnog života tijekom večeri su imali prilike uživati u umjetničkim izvedbama i prezentacijama osoba s invaliditetom koje svakodnevno dokazuju kako invaliditet nije prepreka za uspjeh u glazbi, fotografiji pa čak ni plesu.

Svojim su se umijećem tako predstavili prekrasna i vesela Antonija Pehar, koja je, iako se nikada nije profesionalno bavila plesom te je od rođenja u invalidskim kolicima, zaplesala s plesnom skupinom Unit X, dok je Mario Markovina, iako slijep, suvereno vodio nastup svoje klape Čiovo.

Priznanja su dodijeljena u ukupno 10 kategorija, a dobitnici su kako slijedi:

U kategoriji fizičke osobe – Kristijan Petric
U kategoriji školstvo i edukacija – Profesor Davor Belaić iz O.Š. Sućidar
U kategoriji najbolji projekt – Projekt “A di si ti” Udruga Most
U kategoriji SPORT – ZAKLADA „VATRENO SRCE“ osnovana od članova hrvatske nogometne reprezentacije
U kategoriji institucije od šireg društvenog značaja – Hrvatska vatrogasna zajednica
U kategoriji HRVATSKE TVRTKE U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU – HEP
U kategoriji HRVATSKE TVRTKE U PRIVATNOM VLASNIŠTVU – Adris grupa
U kategoriji TVRTKE U STRANOM VLASNIŠTVU – DM Drogerie Markt
U kategoriji FINANCIJSKE INSTITUCIJE – Splitska banka
Dok je dobitnik centralne nagrade večeri – Dobročinstvo koje se živi – Hrvatska gorska služba spašavanja

I na kraju moramo istaknuti kako nije presudno jesu li ovogodišnji dobitnici priznanja dali najviše u humanitarne svrhe ali su svakako njihova dobročinstva uzvraćena s najviše zahvalnosti. No ono što je možda još i važnije, Dodir dobrote je humanitarni projekt u kojem dobročinitelji nisu anonimne osobe već istinske zvijezde, a humanitarno djelovanje je javnosti dostupan čin koji postaje najbolji primjer i smjernica ponašanja mnogim drugim ljudima koji u sebi nose klicu želje za širim društveno korisnim djelovanjem. U ovoj velikoj večeri su nazočili i članovi UTIS- a, predstavnik Grada Sinja te HIT radija.