Utorak, 16 srpnja, 2024
Novosti

Otok – Paraolimpijski školski dan

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u organizaciji Športskog saveza invalida grada Splita i OŠ Kamešnica, u školi u Otoku je organiziran Paraolimpijski školski dan.

Svečano otvorenje je započelo ujutro u 9 i 30 sati, a tom prilikom su okupljene pozdravili voditeljica projekta, psihologinja Zrinka Mužinić Bikić, gospodin Miroslav Jukić, ravnatelj OŠ Kamešnica, predsjednik Športskog saveza invalida grada Splita Mijo Bakić, načelnik Općine Branko Samardžić te gospodin Tomislav Đonlić, pročelnik za društvene djelatnosti u Splitsko- dalmatinskoj županiji.

Nakon samog otvorenja, svi su učenici škole imali priliku kroz niz osmišljenih aktivnosti upoznati što je to paraolimpijski pokret, koje su mogućnosti osoba s invaliditetom i na koji način sport utječe na kvalitetu njihovog života.

Svoje životne priče su im ispričali neki od najuspješnijih sportaša s invaliditetom u Hrvatskoj i svijetu. Upoznali su se i imali priliku zaigrati s reprezentativkom u sjedećoj odbojci Romanom Bulj, svjetskim prvacima u parataekwondou Lukom Bakovićem i Ivanom Mikulićem, paraolimpijcem u stolnom tenisu Dinkom Obilinovićem, europskim viceprvakom te s najboljom paraolimpijkom starog kontinenta, Anđelom Mužinić, stolnotenisačicom.

Projekt je provođen u tri faze – teorijska, umjetnička i praktična. U praktičnom dijelu, učenici su imali priliku isprobati niz rekvizita kojima se služe osobe s invaliditetom. Tako su zaigrali nogomet s povezom preko očiju, pucali na koš iz invalidskih kolica, igrali sjedeću odbojku i još mnogo toga.

Program je završio revijalnom utakmicom sjedeće odbojke između učenika i djelatnika škole te ekipe kluba OKI iz Splita.
Jedno veliko hvala organizatorima ove inicijative, nadamo se da će ubuduće i ostale školske pa i druge ustanove na sličan način prepoznati vrijednost osoba s invaliditetom u sportu i društvu te na dostojan način čestitati njihov dan.