Utorak, 16 srpnja, 2024
Novosti

UTIS dobio kolektivnu nagradu Grada Sinja zajedno sa HGSS-om

U hotelu Alkar u petak je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja, povodom Dana Grada koji se slavi u nedjelju, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe. Na svečanoj sjednici su, kao predstavnici UTIS-a, sudjelovali: predsjednik Vojislav Barać te članovi Upravnog odbora dr. Anita Šimac Rako, Pjerinko Dinarina Šimić i Bartol Alebić.

Prije same sjednice upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Središnjeg križa na groblju svetog Frane i na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Svečanoj sjednici sinjskog Gradskog vijeća uz domaćine – gradonačelnika Mira Bulja i njegove suradnike te predsjednika Gradskog vijeća Petra Župića i gradske vijećnike, nazočili su brojni uzvanici. Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića bio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a sjednici su nazočili i gradonačelnici i načelnici susjednih općina i gradova te gradova prijatelja, dio alkara i alkarskih momaka predvođeni slavodobitnikom 306. Alke Mihovilom Župom i njegovim alkarskim momkom Antom Bradarićem, član Uprave Viteškog alkarskog društva Dražan Šabić, gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te ostale osobe iz javnog i društvenog života Sinja i cetinskog kraja.

Potom je uslijedio najsvečaniji dio večeri – dodjela javnih priznanja Grada Sinja, koja su laureatima uručili gradonačelnik Miro Bulj i predsjednik Gradskog vijeća Petar Župić, u pratnji Sinjskih mažoretkinja. Kako zbog epidemioloških mjera prošlogodišnja svečana sjednica nije održana kada je predviđena, na ovogodišnjoj sjednici uručene su nagrade laureatima za 2020. godinu. Tako su Kolektivne nagrade Grada Sinja za 2020. godinu uručene Udruzi ‘Cjelovit život’ i Športskom klubu uzgajivača golubova listonoša Sinj 1996. Osobne nagrade Grada za 2020. godinu uručene su Stjepanu Ćatipoviću, Nikoli Saratliji i Zoranu Omrčenu, a Nagrada za životno djelo posthumno Mladenu Paviću Kembi. Nagradu su preuzeli supruga Tanja i sin Marko.

Nakon toga je uslijedila dodjela nagrada Grada Sinja ovogodišnjim laureatima. Kolektivne nagrade dobili su HGSS stanica Split – Ispostava Sinj i Udruga tjelesnih invalida Sinj. Osobnu nagradu posthumno je dobio Mate Pavić, a nagradu je preuzela njegova unuka Matea. Osobne nagrade dobili su i Josip Joko Runje i Stipe Maleš, dok je nagradu Grada Sinja za životno djelo u 2021. godini dobio fra Jure Župić. U fra Jurino ime nagradu je preuzeo njegov nećak Petar Župić.

Legendarni namištač Alke Joko Runje u svom je stilu uzviknuo ‘Svi dobitnici nagrada u sridu!’, a potom se u ime nagrađenih obratio predsjednik Udruge tjelesnih invalida Sinj Vojislav Barać:

Kao što je Joko Runje kazao – svi dobitnici nagrada u sridu. Čestitam svim nagrađenima, a svima ovdje bih čestitao Dan Grada i blagdan Velike Gospe – Čudotvorne Gospe Sinjske, da sve prođe u miru, molitvi i tišini, lagano i dostojanstveno.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Klapa Sinj, Mislav Norac, Vatren Maganić i Arnie acoustic.